Brisa Logo
Mobile Menü
Haberler

Güncel haberler, etkinlikler, basın bültenleri ve daha fazlası.

Brisa, Aksaray’da açtığı Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nde gençleri yenilik ve teknoloji için harekete geçiriyor

05.12.2024

Brisa, Aksaray’da hayata geçirdiği Teknoloji ve Etki Merkezi ile gençlere altın bilezik niteliğinde beceriler kazandıracak, yeni teknolojileri yerinde deneyimleme fırsatı sunacak ve yenilikçi fikirleri destekleyecek. Böylece gençleri, gelişim, teknoloji ve girişimcilik için harekete geçirecek.

“Bütün ümidim gençliktedir” diyen Ulu Önder Atatürk’ün izinde, Türkiye çapında yeni bir sosyal girişim modelinin temellerini atan Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği’ni Türkiye’nin farklı illerine yaymaya devam ediyor. Seferberlik kapsamında, 4. Merkez, Aksaray Üniversitesi’nde yer alan Teknopark alanında açıldı. Sabancı Topluluğu şirketlerinden Brisa tarafından Aksaray Üniversitesi iş birliğiyle kapılarını açan Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin faaliyetleri, Brisa’nın mobilite dönüşüm yolculuğu ile uyumlu şekilde yenilikçi ve akıllı teknolojiler geliştirmeye odaklanacak.

Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin açılışı, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding Mobilite Çözümleri Grup Başkanı Cevdet Alemdar, Brisa CEO’su Haluk Kürkçü’nün yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı etkinlikle gerçekleştirildi. Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nden, Aksaray Üniversitesi’nde Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri gibi bölümlerde okuyan öğrenciler başta olmak üzere 18-34 yaş arasındaki lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, araştırmacılar ve genç girişimciler faydalanabilecek.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, “Bilimsel katma değerli bilginin sanayiyle buluşması, yalnızca yeni teknolojileri üretmekle kalmaz, aynı zamanda bir şehrin ve içerisinde yaşayan toplumun ekonomik ve sosyal kalkınmasına da katkı sağlar. Üniversite ve sanayi arasındaki iş birliği, çağımızın en büyük fırsatlarından biri olan inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin temel taşıdır. Bu kapsamda yapılacak tüm faaliyetleri Aksaray Üniversitesi olarak önemsiyoruz ve öğrencilerimize yeni ufuklar açacağına inanıyoruz. Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin, Üniversite-Sanayi iş birliğinin somut bir ürünü olarak Aksaray girişimcilik ekosistemindeki boşlukları dolduracağını düşünüyoruz. Ülkemizdeki sanayinin lokomotif kuruluşlarından olan Sabancı Holding’in ve Brisa gibi ülke ekonomisine büyük katkıları olan bir firmanın böyle bir merkezi Aksaray Üniversitesi’nde açması bizi ayrıca gururlandırıyor. Genç girişimcilerin bu tür etki merkezinde yetiştirilmesi, bölgedeki ekonomik kalkınmayı hızlandıracak, nitelikli iş gücü sayısını arttıracak, aynı zamanda teknoloji ve inovasyon odaklı bir üretim kültürünün oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Gençlik Seferberliğinde 4.Merkez

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, açılış kapsamında yaptığı konuşmasında Sabancı Gençlik Seferberliği ile gençlere cesaret ve umut vermeyi amaçladıklarını belirterek şunları söyledi: “Dünya üstünde yetenek savaşları başlamış durumda. Bugün Türkiye olarak biz yetenek savaşlarında maalesef göç alan değil göç veren durumundayız. Bu durumu tersine çevirmek için biz bütün gücümüzü daha fazla inovasyona ve katma değerli ürünler geliştirmeye harcamalıyız. Sabancı Gençlik Seferberliği de bu amaçla başladı ve Sabancı Topluluğu olarak “beyin göçünü beyin gücüne” dönüştürmek için yola çıktık. Türkiye’nin dört bir yanında Teknoloji ve Etki Merkezlerimizi yaygınlaştırıyoruz. Gençlere inanmak, güvenmek ve sürekli gelişim için desteklemek, bu merkezlerin temel felsefesini oluşturuyor. 4. merkezimizi, Brisa’nın önemli teknolojik üslerinden biri olan fabrikasının da yer aldığı Aksaray’da hayata geçiriyoruz. 3 sene içinde toplam 35 merkezi Türkiye’de, iki merkezi de yurt dışında açıp 37 merkezle toplam 30 bin gence ulaşmayı hedefliyoruz.”

Sabancı’nın teknolojik gücünü ve inovasyon ağını gençler için seferber etmek üzere yola çıktıklarını hatırlatan Cenk Alper, “Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi, gençlerin teknolojik güce en yakından şahit olabilecekleri bir yer olacak. Brisa için teknoloji, hem üretim süreçlerinde hem de müşterilerine dokunan tüm süreçlerde yıllardır bir yaşam biçimidir. Bugün Brisa’nın Aksaray’daki fabrikası, ülkemizin uluslararası rekabet gücünün artmasına katkı sağlayan, teknolojisi ile rol model bir üretim üssüdür. Bununla birlikte, Brisa, Sabancı için artık bir lastik üreticisi değil, bir mobilite şirketidir. Mobilite dönüşümü ile geleceğe hazırlanan şirketimiz, yollarda hareket halinde olan tüm araçlar için muazzam büyüklükte verileri kullanarak yeni nesil, uçtan uca hizmetler geliştirmeye odaklanıyor ve bu hizmetleri giderek yaygınlaştırıyor. Bu merkezde de Brisa, teknoloji alanındaki bilgi birikimini gençlere açarken, onları geleceğin becerileri ile donatacak, akredite ve sertifikalı eğitimlerle destekleyecek ve Aksaray fabrikasında akıllı teknolojilerle geliştirilen projelerine dahil edecek. Gençleri, cesaretlendirerek, mobilite dönüşümü ile uyumlu yeni fikirlerin bu merkezden yeşererek somutlaşmasına ve bir kültür dönüşümüne de öncülük edecek” dedi.

Gençleri, gelişim, teknoloji ve yenilik için harekete geçiriyoruz

Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin açılışında konuşan Brisa CEO’su Haluk Kürkçü şunları ifade etti: “Brisa olarak 2030’a doğru giderken hedefimiz mobilitenin lideri bir şirket olmak. Bunu da bütünsel bir dönüşüm olarak ele alıyoruz. Lastik işimizi mobilitenin geleceğine yönelik ürünler için yatırımlarla büyütürken, diğer yandan yeni iş ve hizmet modelleri ile mobilite çözümlerimizi geliştiriyoruz. Üretim süreçlerimiz de elbette dönüşüyor. Bugün Brisa fabrikalarında her 2 saniyede bir lastik üretiyoruz. Bu hareketliliği en verimli şekilde yönetmek için akıllı, yenilikçi teknolojileri odağımıza alıyoruz. Bunların gerçekleşebilmesi için de öncelikle insanın hareketine, yetkinliğine, gelişimine ihtiyacımız var. Brisa olarak gençlerin her hareketinde yanında olmak, geleceğe hazırlamak bizim için çok kıymetli. Bu, Sabancı Gençlik Seferberliği ruhunun da temeli. Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nde biz gençleri gelişim, teknoloji ve yenilik için harekete geçiriyoruz” dedi.

Yeni nesil beceriler ve akıllı teknolojiler deneyimi

Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nde planlanan faaliyetlere de değinen Kürkçü “Merkezimizde öncelikle, gençleri yeni nesil becerilerle donanımlı hale getirmeyi hedefliyoruz. Brisa Dönüşüm Akademimizin geniş eğitim portfoyünü öğrencilerimizin erişimine açarak, çağımızın kritik alanları olan yapay zeka, girişimcilik, siber güvenlik gibi konuların yanı sıra, karbon ayak izi ölçümü, sürdürülebilirlik uzmanlığı, akredite ve sertifikalı eğitimlerimiz ile öğrencilerin yeterliliklerini artıracağız.  Diğer yandan teoriyi pratikle birleştirebilmeleri için Merkezimizin kapılarını ve çalışma ortamlarımızı öğrencilere açacağız. Kısa ve uzun vadeli staj programları ile beraber çalışacağımız öğrenciler, fabrikamızdaki projelerde aktif şekilde yer alacak ve şirketimizin Endüstri 4.0 olarak tanımlanan teknik altyapısını deneyimleme fırsatı bulacaklar. Diğer yandan Merkezlerimizi tasarlarken aynı zamanda bir kuluçka alanı olarak da konumlandırdık. Bu sayede yenilikçi bir fikri olan öğrenciler veya girişimciler, sunduğumuz teknolojik donanımlarla, prototip tasarlayabilecek. Özellikle mobilite, sürdürülebilirlik alanlarında girişimcilerle ortak çalışma ve iş birliği fırsatları oluşturacağız.”

Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi açılış etkinliğinde, Arvento CEO’su Özer Hıncal da öğrencilerle bir araya gelerek girişimcilik konusundaki deneyimlerini paylaştı. Hıncal, gençlere ilham verecek girişimcilik hikayesini anlatarak, nasıl girişimci olduğunu, karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğini detaylarıyla aktardı. Başarılı bir girişimcilik yolculuğunun gerekliliklerini açıklarken, bir girişimci gibi düşünmenin önemini vurguladı ve gençleri kendi yenilikçi fikirlerini hayata geçirme konusunda cesaretlendirdi. Ayrıca, girişimcilik ruhunun sadece iş dünyasında değil, hayatın her alanında fark yaratmak için kritik olduğunu belirtti.

Gençler, mobiliteye yönelik yeni fikirler geliştirdi

Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi açılışına katılan öğrenciler, Brisa çalışanlarının ve yönetiminin mentorluğunda fikir maratonu deneyimi de yaşadı. Toplamda 60 öğrencinin katıldığı fikir maratonunda, öğrenciler 10 takım halinde sürdürülebilir mobiliteye yönelik yenilikçi fikirler geliştirdiler ve Brisa üst yönetiminden oluşan bir jüriye sunumlarını gerçekleştirdiler. Kazanan takıma Brisa Aksaray Fabrikası’nda teknik gezi deneyimi hediye edilirken, katılan tüm öğrencilere Brisa Dönüşüm Akademisi’nin online eğitim portföyüne erişim fırsatı sunuldu.
Etkinlikte, girişimcilik deneyim alanı oluşturularak, Brisa’nın bu kapsamdaki çalışmaları da gençlerle paylaşıldı.

Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi faaliyetleri şunlara odaklanacak;

•    Brisa Dönüşüm Akademisi’nin dijitalleşme, girişimcilik ve sürdürülebilirlik alanlarında akredite ve sertifikalı eğitimleri ile öğrencilere dijital ve yeşil beceriler kazandırılacak. Aynı zamanda kişisel gelişim odaklı eğitimlerle de öğrenciler desteklenecek.
•    Kısa, uzun vadeli staj programları ile öğrenciler, Brisa fabrikalarında devam eden projelerde baştan sona aktif yer alacak, Brisa ekibi ile yakın etkileşime girecek, teorik bilgilerini pratiğe en doğru şekilde yansıtma fırsatı bulacaklar.
•    Brisa, Aksaray Üniversitesi iş birliği ile start-up'larla bir araya gelecek, ilham konuşmaları, mentorluk gibi alanlarda destek sunacak.
•    Öğrencilerin ve girişimcilerin yeteneklerini sergileyebilecekleri ve ödüller kazanabilecekleri fikir maratonları ve yarışmalar düzenleyecek.
•    Girişimciler bu merkezi Kuluçka Merkezi olarak kullanabilecek. Özellikle hareketin devamlılığına yönelik mobilite, sürdürülebilirlik alanlarında girişimcilerle ortak çalışma ve iş birliği fırsatları oluşturacak.